El Ple aprova un nou pas per a la reforma de l'Escola Sagrada FamÃlia
El ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir iniciar el procediment de modificació puntual del Pla general d’ordenació urbanística de la Llagosta, per canviar la qualificació dels terrenys ocupats per les cases dels mestres del carrer Sant Bonaventura. Aquestes cases estan destinades actualment per a un ús d’habitatge públic i, ara, es podran destinar a equipament docent.
Aquest pas permetrà incrementar l’espai que es destinarà a l’Escola Sagrada Família (SAFA). Aquesta era una de les mesures que sol·licitava el Departament d’Educació per tirar endavant el projecte de rehabilitació i ampliació del centre. Alhora, l’Ajuntament ordenarà la zona i crearà un nou front urbanístic amb vocació pública al carrer de Sant Bonaventura, amb la SAFA, el CEM el Turó i la masia de Can Baquè al seu voltant.
Aquest punt va ser incorporat a l’ordre del dia per urgència i va ser aprovat per unanimitat.
El regidor d’Urbanisme i Planificació Estratègica, Marc Ruiz, va explicar que el Departament d’Educació va sol·licitar aquesta modificació fa una setmana i per això la urgència d’aquest punt. Ruiz va recordar que "l’any 2021 es va presentar l’estudi de viabilitat, que ja era un gran pas i que marcava els espais necessaris, però no ha sigut fins aquest mes que la Generalitat ha fet la sol·licitud formal per fer aquest canv". El regidor socialista va indicar que "no és només la transformació de l’Escola Sagrada Família, sinó que també estem parlant de planejament urbanístic i de quin model de municipi volem i així transformar aquesta part del carrer de Sant Bonaventura".
La portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana, Cristina Segura, va dir que aquesta reforma arriba amb el seu partit al Govern de la Generalitat i va avançar que votarien a favor. Segura va dir que la SAFA està en un pèssim estat i que aquest "no seria tal si el PSC hagués fet un manteniment correcte del centre, ja que la SAFA, en ser un centre d’infantil i primària, el seu manteniment és competència de l’Ajuntament".
El regidor Marc Ruiz va contestar que l’Ajuntament ha fet tot el que li tocava i atenent totes les demandes que es fan des de la direcció del centre i que "no estem parlant de manteniment, sinó de vida útil de l’edifici. Estem parlant d’inversions". Ruiz va recordar que si la partida per a la SAFA està als pressupostos de la Generalitat, és per la negociació que va fer el Partit dels Socialistes.
L’alcalde Óscar Sierra, va indicar que "ens hem posat d’acord per primer cop. Des de fa més de 10 anys que no es fa cap inversió per part del Departament. Hauríem de celebrar-ho i no intentar batallar per veure qui té més raó o per veure qui ha deixat de fer els deures".
El Ple també va aprovar inicialment l’estudi de viabilitat economicofinancera de la concessió de serveis per a la gestió del servei d’abastament d’aigua de la Llagosta. El punt va comptar amb el vot favorable de tots els regidors i regidores excepte l’edil de la Llagosta En Comú, Eva Miguel, que es va abstenir.
L’alcalde va indicar que treballen "perquè la Llagosta tingui un 0% de canonades de fibrociment que subministrin d’aigua i que l’alt rendiment que tenim d’aigua, que és del 85%, es converteixi en el 100%" i que aquesta planificació servirà per anar en aquesta línia de millora.
La portaveu d’ERC va criticar que en tots els anys de mandat del PSC no s’hagi fet res per substituir les canonades de fibrociment i que confiava que la gestió del servei sigui pública. A més, va afegir que el cost no seria assumible si també es vol fer una piscina d’estiu.
Eva Miguel, de LLEC, va dir que li semblava bé fer un estudi de viabilitat i que aquest indicaria quines serien les fórmules de gestió del servei, però que l’equip de govern encara no es decanta per quina serà aquesta gestió. Amb aquest motiu va argumentar la seva abstenció.
A la sessió plenària d’ahir es va aprovar inicialment per unanimitat el Reglament de Participació Ciutadana. Aquest document regula el dret de participació ciutadana i els instruments que permetin la deliberació ciutadana sobre temes municipals d’interès col·lectiu, com ara els seus mecanismes, processos i els espais d’interlocució entre ajuntament i ciutadania. El Reglament mostra la voluntat de l’Ajuntament de la Llagosta per potenciar la participació activa de la ciutadania en els assumptes públics. A més es vol treballar per una manera de governar més relacional, oberta a promoure processos de participació ciutadana en la política local.
El regidor de Participació Ciutadana va remarcar que es volia posar ordre a tots els processos que s’han posat en marxa aquests anys com el de pressupostos participatius o el d’usos de Can Baqué. A més de donar eines clares a la ciutadania per poder participar en qualsevol altre que es posi en marxa.
D’altra banda, durant el ple es va aprovar inicialment, també per unanimitat, el Pla d’Acció d’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de la Llagosta. L’Ajuntament de la Llagosta va aprovar el desembre de 2019 l’adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, que consisteix en el compromís de les ciutats i pobles d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2.
Lluita contra el canvi climàtic
Un dels compromisos de l’acord era elaborar el PAESC del nostre municipi. El document conté la planificació energètica i climàtica local, i desglossa les accions que cada ens local ha de dur a terme per superar els objectius establerts per la UE per al 2030 i, així, anar més enllà de la reducció del 55% de les emissions de CO2 al nostre terme. Inclou també les mesures d’adaptació als impactes del canvi climàtic al municipi.
La regidora de Medi Ambient, Isabel Rodríguez va explicar que el pla d’acció te dues parts "la primera és el pla de transició energètica, que també podem dir de mitigació del canvi climàtic i que fa referència a la presa d’accions amb l’objectiu de desaccelerar la descarbonització de l’atmosfera". Rodríguez va afegir que "la segona part es refereix a l‘adaptació al canvi climàtic. És a dir la identificació de riscos climàtics actuals i futurs, les infraestructures crítiques i la presa d’accions perquè la societat es torni més resilient amb la degradació ambiental que ja està passant".
També es van aprovar per unanimitat les Bases reguladores per a la concessió de subvencions, ajuts o beques a esportistes de la Llagosta participants en campionats nacionals o internacionals. Amb aquestes bases, l’Ajuntament vol evitar que aquests esportistes es quedin sense participar en els campionats i regular el sistema de subvencions que rebien quan així ho sol·licitaven. L’alcalde va indicar que al nostre municipi tenim molts esportistes de moltes disciplines "que són persones destacades que porten el bon nom de la Llagosta realitzant esport i que els costa moltíssim trobar patrocinadors que puguin sufragar part de les seves despeses".
Durant la sessió plenària també es va aprovar provisionalment la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbanística de la Llagosta per a la reordenació de les unitats d’actuació 7a, 7b i 7c, que afectarà en un futur algunes finques situades entre els carrers de la Florida i Sant Bonaventura. Segons el regidor d’Urbanisme i Planificació Estratègica, Marc Ruiz, això actualitza una ordenació antiga que permetrà tenir millors zones verdes, la construcció d’habitatge protegit i que s’ha fet incloent una mirada de gènere amb espais més segurs.
Dos punts més que també es van aprovar per unanimitat van ser el Reglament d’ús del servei públic d’aparcaments tancats de bicicletes i similars de la Llagosta (al nostre municipi hi ha ara mateix un, situat al costat de l’estació de Rodalies) i les bases generals reguladores d’adjudicació de barraques/bar a l’espai de concerts de la Festa Major de 2023.
La sessió plenària ordinària del mes d’abril, que va acabar amb el torn de precs i preguntes, es pot veure al canal de YouTube de l’Ajuntament de la Llagosta i escolat al canal d’Ivoox de Ràdio La Llagosta.