Aprovat el projecte executiu de la rehabilitació de Can Baqué i la seva licitació
El Ple de l'Ajuntament de la Llagosta ha aprovat el projecte executiu de rehabilitació i adequació de Can Baqué. A la mateixa sessió, celebrada aquest dimecres, es va aprovar l'expedient de contractació i de licitació per a l'adjudicació del contracte de les obres de rehabilitació i adequació de la masia.
Els dos punts, aprovats per unanimitat, permetran avançar en la recuperació de Can Baqué i la seva adequació com a equipament municipal. El pressupost d’aquesta actuació, que compta amb ajudes del Fons Europeu Next Generation, és d’1.852.336,72 euros. Tant la redacció executiva del projecte com el plec de clàusules de licitació tindran ara un període d’exposició pública de 30 dies hàbils.
Una vegada licitades les obres, tindran un període d’execució d’uns dotze mesos. Can Baqué hauria d’estar rehabilitada a tot tardar el març del 2026. Segons el regidor de Planificació Estratègica i Urbanisme, Marc Ruiz, el projecte "manté el caràcter patrimonial de la masia de Can Baqué, a més incloent moltes partides i millorant molt l’eficiència energètica de l’edifici, de fet es planteja que tingui una qualificació A, que seria la màxima." El document contempla que la masia tingui els usos aprovats en el procés participatiu (la seu de l’Escola Municipal de Música) i altres usos de l’Ajuntament.
Ruiz va destacar que en les condicions de la licitació es plantegen possibles millores "com és incrementar les plaques fotovoltaiques, la pacificació com a plataforma única de l’avinguda del Turó i una proposta que neix de la negociació dels pressupostos amb La Llagosta en Comú que és la instal·lació d’un dipòsit de recollida d’aigües pluvials."
Vecasa-La Concòrdia
A la sessió plenària de juliol es va aprovar per unanimitat l’estudi de regeneració urbana del sector Vecasa-La Concòrdia, que ha estat elaborat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Aquest estudi fa una diagnosi de la zona i contempla les estratègies a seguir per regenerar-la urbanísticament. Per fer aquest document també es va realitzar un procés participatiu amb la ciutadania i amb l’Escola Les Planes.
L’estudi contempla vuit fases que s’aniran plantejant de forma progressiva. Segons va explicar el regidor de l’Agenda 2030, Marc Ruiz "com és un àmbit urbanístic molt gran i la inversió que suposaria poder fer totes aquestes actuacions seria molt més gran que el propi pressupost de l’Ajuntament d’un any, s’ha plantejat fer-ho per fases."
La portaveu de LLEC, Eva Miguel, va indicar que l’estudi "és enorme, evidentment el cost de fer tot el que es planteja és més gran que el pressupost de l’Ajuntament, però el ciutadà de la Llagosta el que vol saber, això quan serà una realitat."
Ruiz va contestar que "són actuacions a llarg termini. Per exemple hi ha la reurbanització del carrer de Pablo Picasso, que ho vam incloure en els darrers pressupostos com a compromís amb els veïns" i va afegir "que la resta d’intervencions s’hauran d’anar planificant, són actuacions molt grans i l’estudi ens ha de servir per anar buscant subvencions."
El ple va aprovar per unanimitat de forma inicial el reglament regulador del servei municipal de subministrament d’aigua potable a la Llagosta. El document fins ara vigent és de l’any 1980 i el nou reglament recull els canvis que s’han produït en els darrers anys en les diferents normatives europees, espanyoles i catalanes.
A la sessió plenària d’ahir van quedar establertes les festes locals per al 2025, que seran el dimecres 19 de març i el divendres 12 de setembre.
Les tarifes dels serveis de l’Escola Bressol Municipal Cucutras per al curs vinent i els següents es van aprovar amb els vots del PSC i el PP i l‘abstenció de LLEC i ERC. Les noves tarifes "volen trobar un pressupost equilibrat i que el compte d’explotació no sigui negatiu cap a l’Ajuntament, excepte si hem d’afegir més recursos", segons va explicar l’alcalde Óscar Sierra. Sierra va afegir que "el que es fa és actualitzar el que han d’aportar les famílies usuàries de l’Escola Bressol."
El futur de la R-3
Ahir va quedar aprovat per unanimitat l’informe d’Adif que tracta sobre la supressió del pas a nivell de la línia R-3. Aquest és un pas previ per poder redactar el projecte per eliminar aquest pas. L’objectiu d’Adif i del Ministeri de Transports i Mobilitat Urbana és acabar en la mesura del possible amb aquests passos a nivell.
L’Ajuntament de la Llagosta ha posat diversos condicionants al futur projecte. Un d’ells és la construcció d’un pas elevat que uneixi el carrer de Joaquin Blume amb l’altra banda de la via i, un altre, és la creació d’un pas subterrani a l’altura del carrer Federico García Lorca. A més, el Consistori torna a reclamar el desviament de la R-3 fora del nucli urbà, petició que és compartida per l’Ajuntament de Santa Perpètua.
Moció contra la centralització del Jutjat de Violència Domèstica
El Ple també va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal socialista, secundada per LLEC i el PP, en contra de la proposta de la Generalitat de centralitzar al Jutjat de violència contra la dona de Granollers l’actuació judicial que actualment es presta a les víctimes de la violència masclista al Jutjat de Mollet del Vallès.
La regidora d’Igualtat, Judith Robles, va dir que "és important mantenir aquests jutjats i continuar oferint aquests serveis de proximitat. Creiem que centralitzar l’atenció judicial a Granollers allunya els serveis a aquestes víctimes i dificulten que moltes d’aquestes s’adrecin al procés judicial, augmentant la seva desprotecció."
La portaveu de LLEC, Eva Miguel, va indicar que "rebutgem contundentment la deslocalització dels jutjats de violència masclista i considerem que aquesta proposta vulnera la protecció institucional a les dones en situació de risc per violència i prima altres jurisdiccions, considerant menor la que afecta les dones."
El regidor del PP, Jorge Sabanza, va afegir que "és una errada molt gran el que s’està intentant fer. El Partit Popular de la Llagosta sempre estarà donant suport a aquestes situacions, perquè creiem que és necessari per al nostre municipi i per a totes les dones."
La regidora d’ERC, Cristina Segura, que va votar a favor de la moció, va indicar que aquesta era polititzada i va dir que és un estudi "no es tracta d’una proposta tancada, el que vol dir que a dia d’avui, ni es tanca ni es tancarà cap jutjat, perquè la competència de crear o tancar jutjats és del Consejo General del Poder Judicial, no de la Generalitat."
L’alcalde, Ósca Sierra, va contestar que totes les mocions són polititzades i va afegir que "si algú ha pensat o ha posat a sobre de la taula un estudi dient que vol carregar-se el jutjat de violència masclista que tenim a Mollet, llavors els polítics i polítiques de la Llagosta presentem una moció dient que aquest estudi, ni s'havia d'haver presentat."
El ple va acabar amb l’habitual torn de precs i preguntes. La sessió es pot veure al canal de YouTube de l’Ajuntament.